Ook dit jaar organiseerde Jo Bos&Co samen met Twynstra Gudde en Organisatieregie* gezamenlijk het PGM Open, hét jaarlijkse event over programmamanagement. Het thema was dit jaar “Leiderschap van de programmamanager”. Ruim 250 deelnemers genoten van een levendig programma waarvan hier een eerste verslag. Een videoimpressie zie je linksonder dit bericht.

Na een informele start met een boekenbal waarin deelnemers met elkaar in gesprek gingen over hun favoriete boek over het thema “leiderschap”werd afgetrapt door Jeroen Smit.

Jeroen is auteur van o.a. ‘Het drama Ahold’ en ‘De Prooi: Blinde trots breekt ABN Amro’, twee absolute bestsellers. In zijn verhaal over leiderschap in de 21e eeuw brak hij met overtuiging een lans voor drie kernwaarden: betrokkenheid, diversiteit en integriteit. Enkele quotes: ‘De baas van een ziekenhuis MOET een dokter zijn’ ‘ Durf je de ander naast je uit te nodigen?’ ‘Integriteit is een spier die je moet trainen’

Na de opening waren er twee rondes met workshops waarin men in kleinere groepen nader kennis kon maken met programmamanagers zoals Fons Meijer van Spoorzone Tilburg, Marieke Stam van de Taskforce Werkgelegenheid Den Haag, Frederik Jansen van Twente Safety & Security, Peter Coesmans van ASML en Dirk-Jan de Bruin van Rijkswaterstaat.

Programmamanagers waarvan in de aanloop van het congres portretten zijn gemaakt. Op deze site kun je ze allemaal nalezen. In elk gesprek stond een andere invalshoek rond het thema leiderschap centraal.

Gulian van Maanen verzorgde een muzikale workshop over de kracht van de bassist als ritmisch leider.

Jo Bos begeleidde een forum waarin men in de grote zaal in gesprek kon met Caspar Hermans van de Taskforce Zware criminaliteit Brabant Zeeland, Roeland Hillen, programmadirecteur Hoogwaterbeschermingsprogramma en Fokke Aukema programmamanager deeltijdonderwijs van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (foto).Thema: wat zijn dilemma’s waar je in je rol mee geconfronteerd wordt met name rond het omgaan met macht.

Verbinding en samenwerken bleken kernwoorden, maar ook het thema ‘lef’ kwam meer dan regelmatig voorbij.

Tot slot verzorgden Bart van Rosmalen en Anouk Saleming een theatrale afsluiting met als thema opnieuw verbinding. ‘

Een intrigerende vraag bleef hangen: ‘Waar doorbreek je je eigen gewoonten in de ontmoeting naar de ander?’

Op de site van PGMOpen vind je meer foto’s om na te genieten.

Inspiratie die werkt

Van Oosthuijselaan 15
3971 PD Driebergen

© 2021 Jo Bos & Co · KvK 30212867 · webdesign Dai Dai Design