In de aanloop naar het PGMOpen congres 2017 interviewden we programmamanagers over hun visie op leiderschap. In deze reeks nu Fokke Aukema, destijds manager van het programma “Een leven lang leren” van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Het programma richtte zich sinds 2011 op het verbeteren van het (HBO-)onderwijs voor werkenden. Inmiddels is de HAN koploper als het gaat om flexibiliseren van onderwijs voor werkenden. We vroegen hem naar lessen uit eerdere programma’s. “Als het stormt moet de kapitein aan dek staan…”

Fokke werkt graag vanuit de inhoud. Hij pleit voor maximale transparantie. Ook als het niet goed gaat moet je bereid zijn zaken open te bespreken, in relationele zin, maar ook in relatie tot de doelen van het programma Integriteit, open zijn over je drijfveren, zo min mogelijk met verborgen ambities, dat is belangrijk.

Verde heeft hij geleerd om zijn ambities af en toe te beteugelen. Die heb je zeker nodig als programmamanager, maar je moet er actief voor voor waken om mensen niet kwijt te raken. Fokke heeft geleerd hoe belangrijk het is om je eigen kritiek en reflectiemomenten te organiseren, eventueel met hulp van buiten.

Om met Covey te spreken ”je moet de zaag scherp houden”.

→ Lees het hele interview (pdf)

→ Overzicht van alle interviews

 

Inspiratie die werkt

Van Oosthuijselaan 15
3971 PD Driebergen

© 2021 Jo Bos & Co · KvK 30212867 · webdesign Dai Dai Design