Laatst kreeg ik een mail van een programmamanager wiens programma ik een aantal jaren intensief had begeleid. Of ik bereid was een gesprek te voeren over zijn verdere carrière? Het programma was een half jaar geleden afgerond en daarna had hij in opdracht van zijn directie nog wat klusjes gedaan, maar een ‘vaste’ nieuwe opdracht of positie had hij niet nog. In afgeslankte vorm waren de taken van het programma belegd bij een vast team binnen de organisatie. Voordat hij het programma ging leiden was hij een zeer gewaardeerd leidinggevende binnen de stafdienst van de organisatie. Iedereen was er overigens van overtuigd dat het programma zeer succesvol was geweest en voor de organisatie van grote toegevoegde waarde. Het team en de programmamanager waren dan ook stevig in het zonnetje gezet. Een half jaar geleden……. De directie had hem nu aangeraden ook eens rond te kijken naar opties buiten de organisatie.

Een programma is een tijdelijke samenwerkingsstructuur. Belangrijk is dat de programmamanager zich bewust is van die tijdelijkheid. Vanaf dag één moet hij bij wijze van spreken al bezig zijn met het afronden van het programma. Natuurlijk zal dat aan het begin niet veel echte tijd vragen, maar het bewustzijn van ‘tijdelijkheid’ moet er wel zijn. Naarmate het programma vordert en zeker in de laatste fase zijn werkzaamheden verbonden aan het afronden een steeds groter deel van het werk.

Onderdeel van dat bewustzijn is dat het programma zorgt dat er voldoende eigenaarschap is bij de staande organisatie. Dat zij ook na afloop van het programma verantwoordelijkheid willen nemen over resterende taken of voor de opbrengsten van het programma. Een belangrijk ander thema is dat de programmamanager zich realiseert dat  ook de mensen in zijn team  straks weer op een andere plek in de organisatie aan de slag moeten kunnen.

In bijgaand artikel ga ik in op deze vragen. Wat zijn relevante opgaven bij het proces naar de afronding en de afsluiting van het programma? Wat betekent het voor de rol van de programmamanager richting zijn of haar team? Een wat betekent het voor de programmamanager zelf?

→ Download het hele artikel 

 

 

Inspiratie die werkt

Van Oosthuijselaan 15
3971 PD Driebergen

© 2021 Jo Bos & Co · KvK 30212867 · webdesign Dai Dai Design