Elke programmamanager herkent het: elke dag een volle agenda en nauwelijks ruimte om op adem te komen. Afspraak op afspraak, overleg met de opdrachtgever, stakeholders, afstemming met het programmateam…

Nauwelijks de tijd om van de ene vergaderzaal naar de andere te lopen, laat staan om een overleg de aandacht te geven die het eigenlijk verdient. De agenda is overvol. En intussen knaagt er dat stemmetje: “Heb ik de boel wel goed voor elkaar? Staat het programma er goed voor? Doen we het zoals we het willen?

Heifetz, Grashow en Linsky (2009) beschrijven in hun boek The practice of adaptive leadership (2009) op een mooie manier wat er nodig is te komen tot reflectie: beweeg van de dansvloer naar het balkon. “Getting off the dance floor en onto the balcony is a powerful way to do this. It enables you to gain some distance, to watch yourself as well as others while you are in the action, and to see patterns in what is happening that are hard tot observe if you are stuck at the ground-floor level”.

Niels van Loon, Bjorn Prevaas en Jo Bos schreven bijgaand artikel over het belang en de vorm van goede reviews binnen programma’s.

Inspiratie die werkt

Van Oosthuijselaan 15
3971 PD Driebergen

© 2021 Jo Bos & Co · KvK 30212867 · webdesign Dai Dai Design