Skip to main content

Diensten

Inrichten, uitvoeren en professionaliseren van programma’s

Jo Bos & Co ondersteunt bij het opzetten, uitvoeren en verbeteren van allerlei programma’s. 

Onze diensten:

  • Opleiding en professionalisering
  • Programmabegeleiding
  • Coaching van teams en individuele managers
  • Programma review, audits en evaluatie
  • Opleidingen maatwerk

  • Opleidingen open aanbod

Opleiding en professionalisering

van programmamanagement

Veel organisaties willen beter worden in programma­management. Dit gaat verder dan alleen opleiden. Het is een manier om je organisatie te ontwikkelen. Jo Bos & Co heeft professionaliseringsprogramma’s opgezet voor klanten zoals Gemeente Emmen en Provincie Utrecht. In co-creatie nemen we hele organisatieonderdelen mee in een maatwerkprogramma, gericht op een nieuwe, meer wendbare en integrale manier van werken. Daarnaast hebben we een opleidingsaanbod dat zich de afgelopen 15 jaar heeft bewezen. 

Programmabegeleiding

Programma’s zijn complex en vaak onvoorspelbaar.  Daarom is het soms goed om iemand van buiten mee te laten denken over hoe je het programma aanpakt. Een beetje begeleiding is vaak heel nuttig, vooral in het begin. Jo Bos & Co  helpt bijvoorbeeld met het starten van een programma, het opzetten van een team en het stellen van doelen. Ook later kan het handig zijn als iemand van buiten meekijkt en advies geeft. Daarnaast is een programma sterk afhankelijk van de kwaliteit, inzet en samenwerking van betrokkenen. Jo Bos & Co heeft veel ervaring met het uitvoeren van verbetertrajecten voor programmateams en betrokken stakeholders.

Coaching

van teams en individuele managers

Programmamanagers werken in een ingewikkeld gebied met veel verschillende mensen en belangen. Coaching kan zowel teams als individuele managers elpen om even afstand te nemen en over verschillende zaken na te denken met een ervaren maar onafhankelijke adviseur.

Programma review, audits en evaluatie

Het is belangrijk om te leren van ervaringen tijdens en na een programma. Je kunt zelf een audit of evaluatie doen, maar een frisse blik van buiten kan veel toevoegen. Jo Bos & Co heeft de ervaring om je programmamanagement te beoordelen en gebruikt een methode die aandacht geeft aan vier belangrijke delen van een programma:

  • Methodisch werken
  • Persoonlijk leiderschap
  • Omgevingsmanagement
  • Samenwerking

Lees meer over onze online scan.

Opleidingen programmamanagement

Maatwerk

Als het in een organisatie ontbreekt aan voldoende kennis om programma’s te leiden, dan is het zinvol om (aankomend) programmamanagers op te leiden c.q. te trainen. Deze training kan op allerlei manieren ingevuld worden: van een korte hands-on training over de methodische aspecten van het vak) tot uitgebreide leergangen met nazorg in de vorm van begeleiding on-the-job.

Open aanbod

Elk voor- en najaar verzorgt Jo Bos & Co de opleiding Programmamanagement voor overheid en non-profit bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO). Deze praktijkgerichte opleiding omvat 5 losse dagen. Alle aspecten van het opzetten en organiseren van een programma komen aan de orde. Deze praktische opleiding is bestemd voor iedereen die nog niet veel weet van programmamanagement die er in de praktijk mee aan de slag gaat. Bekijk het volledige aanbod.